Att veta var din målgrupp finns är avgörande för en effektiv medieplanering. På Clay har vi valt att använda data från bland annat Kantar Orvesto som underlag – så här gör vi för att säkerställa att våra kunders medieinvesteringar träffar rätt.
Medierådgivning handlar om att säkerställa att dina budskap når rätt personer vid rätt tidpunkt och i rätt kanaler. Genom att använda data från Kantar Sifos Orvesto-undersökningar får vi en detaljerad bild av vilka medier din målgrupp använder, vilket gör det möjligt att optimera medieplaneringen och maximera avkastningen på medieinvesteringarna. Det handlar inte bara om att nå ut – det handlar om att nå fram.
Orvesto-undersökningarna baserar sig på tiotusentals enkätsvar från den svenska befolkningen, vilket ligger till grund för den databas av tusentals målgruppsparametrar där vi kan lära oss mer om våra målgrupper.
Lisa arbetar som medierådgivare på Clay och berättar mer om varför man borde inkludera denna typ av data i sin medieplanering:
– Datan från dessa undersökningar ger oss en detaljerad bild av vilka medier de olika målgrupperna faktiskt använder och engagerar sig i. Det handlar om att förstå inte bara vilka medier som når din målgrupp, utan också vilka som har störst påverkan på deras beteende. Med denna information kan vi optimera medieplaneringen genom att fokusera på de kanaler där vi vet att målgruppen finns och där vi kan få bäst avkastning på våra medieinvesteringar.
– En datadriven strategi innebär att vi inte gissar eller baserar beslut på vår egen erfarenhet, utan också blandar in konkreta insikter och fakta. Detta minskar risken för att slösa resurser på kanaler som inte ger resultat och ökar chanserna att verkligen nå fram till rätt personer. Dessutom kan vi kontinuerligt justera och optimera kampanjer i realtid baserat på hur de faktiskt presterar, vilket gör att vi kan vara mer flexibla och reagera snabbt på förändringar i målgruppens beteende. Detta leder i slutändan till en mer kostnadseffektiv och effektiv mediestrategi.
– Insikter om medievanor påverkar inte bara vilka kanaler vi väljer att använda, utan de kan påverka hela utformningen av kampanjen – från den kreativa idén till hur budskapet kommuniceras. När man vet vilka medier målgruppen konsumerar och hur de använder dem, kan man lättare skräddarsy både innehåll och format för att passa just dessa plattformar. Till exempel kan en kampanj som är riktad mot en målgrupp som spenderar mycket tid på sociala medier behöva ett annat tonläge och snabbare, mer visuellt innehåll än en kampanj som riktar sig till dem som föredrar traditionell TV-reklam.
Dessa insikter gör det också möjligt att vara mer precis med timing och frekvens – vi kan optimera när och hur ofta en kampanj ska visas för att få bästa möjliga effekt. Genom att integrera medievanor tidigt i kampanjprocessen kan vi skapa kreativa koncept som inte bara når ut, utan också engagerar målgruppen på djupet och driver dem till handling.
– Mitt främsta råd är att verkligen att låta medieplaneringen få ta lite tid och att ha utrymme för detta. Det kan vara frestande att hoppa direkt in i kampanjen, men ju mer man investerar i att analysera och förstå målgruppens medievanor tillsammans med att ta fram en smart plan, desto bättre resultat kommer ni att se.